-
klopsiki mięsne szwedzkie
W każdym kraju królują nieco inne potrawy, a wielu z nich, pomimo globalizacji, nie można spotkać nigdzie indziej na świecie. Nie inaczej jest także w przypadku Szwecji, która słynie z kilku specjałów. Jakie szwedzkie dania cieszą się największą popularnością i z czego się składają?
Szwedzki stół w wytrawnym wydaniu
Szwedzki stół to przede wszystkim potrawy wytrawne. Niektóre dania tej kuchni cieszą się większą popularnością niż inne, a wiele z nich można spotkać np. w sklepach IKEA. Do najchętniej wybieranych potraw szwedzkich znaleźć można:
● Köttbulle – mięsne pulpeciki z wieprzowiny doskonale znane z popularnej sieciówki meblarskiej,
● Laxpudding – zapiekanka z wędzonego łososia oraz ziemniaków,
● Gubbröra – sałatka z jajkami i anchois,
● Renskav – mięso z renifera pokrojone w podłużne kawałki, a następnie suszone lub mrożone i poddawane obróbce termicznej na patelni,
● Blodpudding – krew wieprzowa zapieczona z mąką i mlekiem, często występująca w towarzystwie borówek (tylko dla odważnych!),
● Nyponsoppa – zupa z owoców różny, cukru, mąki ziemniaczanej i wody. Zwykle zawiera też ciasteczka migdałowe,
● Janssons Frestelse – zapiekanka z anchois, cebulą, ziemniakami oraz śmietaną. Danie to kojarzy się głównie z Bożym Narodzeniem,
● Kroppkakor – odpowiednik polskich pyz, czyli mięso z cebulą zawinięte w ziemniaczane ciasto. Podaje się je zwykle z masłem i borówkami.
Przysmaki szwedzkie w większości zawierają mięso lub ryby, co ma związek z położeniem tego kraju. Nie jest to kuchnia sprzyjająca wegetarianom, szczególnie w swojej tradycyjnej formie. Będąc w Szwecji, warto zdecydować się na spróbowanie co najmniej kilku regionalnych potraw. Są to bowiem zupełnie inne smaki niż te, które pojawiają się w polskiej kuchni.
-> O popularnym szwedzkim przysmaku przeczytasz tu: Szwedzkie danie z tradycją <-
Szwedzkie wypieki
Dania kuchni szwedzkiej to nie tylko wytrawne propozycje. Ogromną popularnością cieszą się również wypieki, a niektóre z nich są kojarzone ściśle np. ze świętami Bożego Narodzenia. Wśród najczęściej pojawiających się szwedzkich przysmaków na słodko można znaleźć:
● Kanelbulle – bułeczki cynamonowe dostępne zarówno w cukierniach, jak i w marketach z produkcji przemysłowej. Co ciekawe, ten wypiek ma także swoje święto, które obchodzi się 4 października. Istnieje także wariant bułeczek o bardzo dużych rozmiarach nazywany Hagabulle,
● Semla – bułki z dodatkiem kardamonu i charakterystyczną, odciętą górną częścią. Pomiędzy dwoma fragmentami wypieku znajduje się bita śmietana oraz masa migdałowa,
● Prinsesstårta – tort księżniczki o bardzo ciekawym wyglądzie. W jego wnętrzu znajduje się biszkopt, marmolada i bita śmietana, natomiast wierzch jest przykryty zielonym marcepanem. Ten tort również ma swoje święto przypadające na trzeci tydzień września.
Szwedzkie przysmaki, czyli słodycze
W każdym kraju istnieją rodzime marki produkujące słodycze od kilkudziesięciu lat. W Szwecji dużą popularnością cieszy się czekolada Marabou. Wśród wafelków króluje także Kex, który jest swego rodzaju odpowiednikiem polskiego Prince Polo.
Ciekawą propozycją są również cukierko-żelki Bilar w kształcie samochodzików. Ten przysmak sprawdza się doskonale jako prezent dla bliskich ze Szwecji. Nieco bardziej kontrowersyjnym słodyczem jest Lakrits, czyli czarne cukierki o charakterystycznym smaku. Mówi się, że można je kochać lub nienawidzić.
-> Szwedzki stół opisujemy też tu: Szwedzki stół <-
-
zupa krem z grzankami
-
zupa w ozdobnym talerzu
-
cienki chlebek z pastą i rybą
Tradycyjne dania szwedzkie w formie przystawki
Istnieją także tradycyjne dania szwedzkie sprawdzające się doskonale jako przystawka. Przykładem takiej potrawy jest sałatka krewetkowa, która zawiera również majonez. Taką mieszankę można spożywać bezpośrednio na kanapce. Bułki z sałatką krewetkową są dostępne w wielu sklepach, dlatego jest to niezwykle popularna propozycja na lunch.
Mówiąc o szwedzkich daniach, nie można zapomnieć też o marynowanym łososiu, czyli Gravad lax. Szwedzi podają również inne ryby w podobnej postaci. Ciekawą propozycją są śledzie marynowane na słodko, czasami z dodatkiem borówek oraz musztardy.
Istnieje także niezwykle popularny przysmak, czyli szwedzkie śledzie kiszone. O Surströmming słyszał chyba każdy miłośnik Skandynawii i nietypowych smaków. Są to sfermentowane śledzie, które cechują się zapachem trudnym do zniesienia dla przybyszów z innych krajów. Tylko najodważniejsi próbują tej propozycji podczas wizyty w Szwecji.
Prinskorv to niewielkie kiełbaski, zazwyczaj podsmażane na patelni i podawane z musztardą. Takie danie również jest kojarzone ze Szwecją, a niektóre zakłady mięsne w tym państwie wciąż wyrabiają je z wykorzystaniem naturalnych jelit.
W Szwecji je się także sałatkę z buraków z majonezem. Taką mieszankę można dodać do dowolnych dań wytrawnych, dlatego często pojawia się podczas obiadów.
Przysmaki szwedzkie w wersji na kanapki
Przysmaki Szwecji to także sery topione w tubkach, czasami z dodatkiem takich nietypowych składników, jak całe krewetki koktajlowe. W tej formie można znaleźć też np. kawior. Jeśli chodzi o smarowidła na kanapki, popularnością cieszy się również Messmör, czyli topiony ser serwatkowy w standardowym pudełeczku.
Cenionym przysmakiem jest też Julskinka, czyli szynka robiona z myślą o Wigilii. Po gotowaniu glazuruje się ją w musztardzie, a następnie piecze w piekarniku. Z chlebem można podawać także Kalix Löjrom, czyli kawior z sielawy europejskiej.
Jeśli mowa o kanapkach, nie można zapomnieć o chlebie. Często tworzy się go w niestandardowych wersjach. Doskonałym przykładem jest Vörtbröd, czyli wigilijny chleb z cynamonem, imbirem, goździkami, rodzynkami oraz kardamonem. Pieczywo pojawia się w Szwecji w wielu formach, często zupełnie nietypowych. Oprócz jedzenia jako kanapki, chleb może być bowiem również zanurzony w sosie po gotowaniu szynki.
Szwedzi kochają pieczywo, dlatego w tym kraju przygotowuje się również torty kanapkowe. Smörgåstårta to doskonały wybór na imprezy, w których bierze udział co najmniej kilka osób. Danie przygotowuje się jak standardowy tort, jednak krem jest zwykle zastąpiony majonezem, a biszkopt – kromkami chleba. Całość wygląda naprawdę ciekawie, szczególnie dla turystów z innych krajów.
-> O wspólnej kulinarnej tradycji Polaków i Szwedów przeczytasz tu: Rogal i gęś. Polsko-szwedzka tradycyja <-