-
Jar lying on side with salmiakki spilling out onto table
Skandynawia słynie nie tylko z pięknych krajobrazów, lecz również z pysznych słodyczy. Najpopularniejszą norweską marką jest Freia, a szwedzką Marabou. A jacy producenci są liderami w Danii i jakie marki znajdziemy na duńskich półkach sklepowych? Sprawdzamy!
Toms – numer jeden w Danii
Absolutnym liderem w branży słodyczy w Danii jest Toms, będący w posiadaniu kilku najbardziej znanych marek. Nazwa firmy pochodzi od pierwszych liter nazwisk jej założycieli – Hansa Trojela i Victora H. Meyera. Do skrótu ToM (Trojel og Meyer) dodano literę „s”, by uniknąć skojarzeń ze słowem tom, które w języku duńskim oznacza „pusty”.
Firma Toms została założona w 1924 roku w Kopenhadze i początkowo sprzedawała wytwory innych producentów. W 1925 roku przeniosła się do nowej fabryki przy Prags Boulevard na wyspie Amager w pobliżu stolicy Danii. W 1932 roku na rynek trafiła czekolada Guld Barre – w okresie międzywojennym cena kakao była tak wysoka, że kupiec Fr. Abrahamsen stwierdził, iż równie dobrze czekolady mogłyby być wytwarzane z czystego złota. Tak właśnie powstał pomysł na nazwę i złote opakowanie czekolady Guld Barre. W 1942 roku, po śmierci Victora H. Meyera, Toms został sprzedany Victorowi B. Strandowi, właścicielowi marki Tørsleff. W czasie II wojny światowej na rynek duński trafił batonik Yankie Bar o smaku czekolady, karmelu i nugata. Nazwa jest hołdem dla amerykańskich żołnierzy i efektem umowy eksportowej z amerykańskimi siłami stacjonującymi w Niemczech.
W 1948 roku powstał słynny czekoladowy żółw Toms Skilpadde, który został zainspirowany żółwiami skórzastymi wyrzuconymi na brzeg w północnej Zelandii. W 1967 roku Toms Skilpadde przekształcono w Kæmpe Skildpadde – duże czekoladowe żółwie z nadzieniem toffi są w sprzedaży do dziś. Na stronie internetowej marki możemy przeczytać, że Kæmpe Skildpadde jest tak popularny w Danii, że zna go aż 98% populacji, a co roku Duńczycy zjadają ok. 41 milionów czekoladowych żółwi.
W 1954 roku marka Toms otrzymała zaszczytny tytuł Dostawcy Duńskiego Dworu Królewskiego, który jest przyznawany najlepszym firmom. Wśród nich znajdują się m.in. Bang & Olufsen, Carlsberg, Castrol, Royal Copenhagen, Ford Motor Company, Jysk, Lego, Statoil, IBM i Volvo. W roku 1962 Toms kupił markę Høgh's Lakridsfabrik i przekształcił ją w Pingvin Lakrids. Nazwa nawiązuje do słynnych cukierków lukrecjowych Amagerstang z białym nadzieniem. Uwielbiana w Skandynawii lukrecja znajduje się również w innych produktach Toms, m.in. w lukrecjowych żelkach Nellie Dellies i pastylkach Ga-Jol. Sprawdźmy, jakie jeszcze marki występują pod szyldem Toms.
Anthon Berg
Kultowa marka Anthon Berg powstała w 1884 roku, czyli 40 lat przed utworzeniem Toms. Nazwa pochodzi od nazwiska założyciela, który wraz z synem Gustavem otworzył firmę cukierniczą specjalizującą się w produkcji marcepanu. W 1954 roku Victor B. Strand kupił markę Anthon Berg i od tego czasu należy ona do Toms. W ofercie marki znajdują się m.in. marcepanowe batoniki, czekoladki nadziewane likierem, czekoladki owocowo-marcepanowe i bombonierki. W 1957 roku Anthon Berg został mianowany Dostawcą Duńskiego Dworu Królewskiego. Toms jest również właścicielem marek Hachez i Feodora, które są odpowiednikami produktów Anthon Berg na rynku niemieckim.
Galle & Jessen
Również marka Galle & Jessen powstała na długo przed założeniem Toms. Jej początki sięgają roku 1872, a założycielami G&J byli Edvard W. Galle i Hans Jessen. Toms kupił markę w 1971 roku wraz z jej najpopularniejszymi produktami. G&J jest znana przede wszystkim z produkcji cienkich płatków czekolady, które są przeznaczone do obkładania chleba (pålægschokolade).
BonBon
Marka BonBon wyróżnia się na duńskim rynku zabawnymi nazwami, takimi jak „pierdzący pies” (Hundeprutter), „jedzenie dla kaczek” (Andemad) czy „zepsuta ryba” (Rådne Fisk). Założycielem BonBon był Michael Spangsberg, który w 1992 roku otworzył również park rozrywki BonBon-Land w Holme-Olstrup. Niemal dekadę później Toms kupił markę, lecz ze względu na słabą sprzedaż planował zamknięcie produkcji w 2008 roku. Po naciskach ze strony opinii publicznej Toms zdecydował się kontynuować produkcję cukierków BonBon.
-
dänische Lakrtitz
-
Anthon Berg chocolate candies with different alcohol isolated
-
danish Bonbonherzen
Ciasteczka maślane Royal Dansk i Kjeldsens
Dania słynie z maślanych ciasteczek sprzedawanych w okrągłych metalowych puszkach. Do najważniejszych marek należą Royal Dansk i Kjeldsens – obie są własnością Grupy Kelsen, która eksportuje ciasteczka do ponad 95 krajów.
Royal Dansk
Marka została założona w 1966 roku w duńskim mieście Helsingør. Maślane ciasteczka są sprzedawane w charakterystycznych niebieskich puszkach z wizerunkiem starej duńskiej farmy „Hjemstavnsgaard” leżącej na wyspie Fionia. W puszce znajduje się 5 różnych rodzajów ciasteczek, które są wypiekane w fabrykach w Nørre Snede i Ribe – produkują one ponad 25 000 ton ciasteczek rocznie. Oprócz klasycznej puszki marka Royal Dansk wypuszcza też edycje sezonowe, np. wiosenne i bożonarodzeniowe. W 1990 roku marka połączyła się z inną firmą produkującą ciasteczka, Kjeldsen, której produkty są szczególnie znane w Hongkongu i Chinach. W wyniku fuzji powstała firma Kelsen, która w 2013 roku została przejęta przez firmę Campbell, a w 2019 roku sprzedana włoskiemu producentowi Ferrero za 300 milionów dolarów.
Kjeldsens
Historia marki Kjeldsens sięga 1933 roku, kiedy to w małej duńskiej wiosce w Jutlandii Marinus Kjeldsen zakochał się w Annie, córce piekarza. Anna była znana z pysznych wypieków i tak oto Kjeldsen zaczął sprzedawać wyroby ukochanej do sąsiednich wiosek. Duńczycy pokochali maślane ciasteczka i wkrótce marka Kjeldsens stała się popularna w całym kraju. Kjeldsens to symbol tradycyjnego rzemiosła piekarniczego – ciasteczka są wypiekane z najlepszej jakości surowców, bez zbędnych dodatków. W ofercie znajdują się ciasteczka w różnych smakach. Produkty Kjeldsen są wypiekane w Danii i importowane do wielu krajów, głównie azjatyckich.
Słodycze Spangberg i Nørregade
Historia Nørregade Bolcher sięga 1924 roku, kiedy Martin Olsen założył małą pracownię. Nørregade to jedna z najstarszych fabryk landrynek w Danii, która obecnie jest częścią Spangberg Chokolade. Landrynki Nørregade są produkowane w Danii i zawierają wyłącznie naturalne barwniki. Znajdziesz je w charakterystycznych opakowaniach ozdobionych pionowymi paskami – występują w różnych odmianach i smakach, m.in. śmietankowe, owocowe, lukrecjowe czy miętowe. Marka produkuje również żelki, pianki i drażetki.
Spangberg Chokolade to z kolei dość młoda firma, którą założył w 2002 roku Michael Spangsberg po sprzedaży marki BonBon. Historia Spangberg Chokolade zaczęła się w małej fabryce czekolady w Taastrup, gdzie wcześniej działała hurtownia zabawek. Najpopularniejszym produktem marki są flødeboller, czyli o wyroby cukiernicze składające się z biszkoptowego spodu i piankowego nadzienia pokrytego twardą skorupką z czekolady. Spangberg oferuje ponad 28 smaków, m.in. kokos, mokka, malina, lukrecja, truskawka, karmel, rum, banan, mięta, czarny bez i nugat. Marka sprzedaje też nadziewane czekoladki, cukierki, krówki, marcepan, żelki i marmolady.
Cukierki i czekoladki Carletti
Firmę Carletti założyli bracia Henry Peder i Niels Carl Jakobsenowie – marka powstała w 1918 roku w Hjortensgade w Aarhus. Firma początkowo skupiała się na produkcji słonych przekąsek, lecz pod koniec XX wieku zainstalowano linie do wyrobu cukierków toffi, nadziewanych czekoladek, nadziewanych batonów, galanterii czekoladowej, wyrobów marcepanowych i czekoladek zawijanych. Do produkcji czekolady Carletti nie używa oleju palmowego, a wyroby nie zawierają innych tłuszczów niż tłuszcze kakaowe.
Grupa Carletti składa się ze spółki-matki Carletti A/S, która posiada fabrykę i siedzibę w Skødstrup koło Aarhus, jednostki fabrycznej w Vejle, a także spółek zależnych: Carletti Polska Sp. z o.o. w Pruszkowie oraz Makua Foods z fabryką lukrecji Makulaku Lakritsa i firmą Impuls Tukku w Finlandii. Carletti jest w 100% własnością rodzinnej duńskiej grupy Givesco. W ofercie polskiej spółki znajdziemy m.in. bombonierki Jakobsen, batony marcepanowe, czekoladowe precelki, paluszki, drażetki i płatki oraz szeroki wybór czekoladowych przekąsek.
Grupa Carletti posiada 8 marek:
- Evers – klasyczna duńska marka istniejąca od 1866 roku, która specjalizuje się w produkcji cukierków w szerokiej gamie kształtów, smaków i nadzień. W ofercie marki Evers dostępne są również draże z nadzieniem słodkim lub słonym.
- Jakobsen – marka oferuje nadziewane czekoladki deserowe z marcepanem, miętą, karmelem, nugatem, pomarańczą, wanilią, kokosem, imbirem, limonką i kremem brûlée. W ofercie Jakobsena znajdują się również listki czekolady na kanapki (pålægschokolade).
- Skum Bananer – produkowane od 1953 roku piankowe banany to pyszna pianka o smaku bananowym oblana ciemną czekoladą.
- P-tærter – są to czekoladowe ciasteczka nugatowe posypane prażonymi orzeszkami ziemnymi. W języku angielskim orzeszki ziemne to peanuts, co stanowiło bazę do stworzenia nazwy marki P-tærter. Ciasteczka miały premierę w 1953 roku i należą do klasyków Carletti.
- Brazil – w 1958 roku marka Carletti stworzyła miękkie pianki o smaku waniliowym oblane mleczną i ciemną czekoladą.
- Kæmpeplade – popularna czekolada w przezroczystym opakowaniu ozdobionym duńskimi flagami. Dostępna w wersji ciemnej, mlecznej, białej, z zawartością 70% kakao i organicznej.
- Big Ben – karmelki w kilku różnych smakach, które duńskie dzieci dostają na różne okazje, na przykład święta, urodziny czy ostatni dzień szkoły. Występują w różnych smakach, takich jak rum, orzech laskowy, kakao, lukrecja i karmel.
- Den Runde – okrągłe czekoladki z wytłoczonymi wesołymi buźkami to produkty śniadaniowe typu pålægschokolade, czyli przeznaczone do jedzenia z bułką. Powstały właśnie po to, by miłośnicy okrągłego pieczywa nie musieli odłamywać brzegów czekolady śniadaniowej w celu dopasowania do kształtu bułki.
W Danii znajdziemy bardzo duży wybór lokalnych słodyczy – warto spróbować przede wszystkim tych z lukrecją, by wyrobić sobie zdanie na temat jednego z najpopularniejszych skandynawskich przysmaków. Podczas wycieczki do Danii koniecznie zaopatrz się w popularne duńskie słodycze, które są również świetnym pomysłem na tani prezent ze Skandynawii.