Najlepsze restauracje w Sztokholmie
-
Danie restauracyjne śledź
Wybierasz się w podróż kulinarną do Sztokholmu? Koniecznie sprawdź nasz przewodnik po najlepszych restauracjach w stolicy i nie zapomnij zarezerwować stolika!
Ekstedt
Jedna z najbardziej cenionych restauracji w Sztokholmie została założona w listopadzie 2011 roku przez Niklasa Ekstedta jako hołd dla dzieciństwa spędzonego w Jämtland. Ekstedt skupia się na tradycyjnych technikach gotowania, wykorzystując otwarty ogień i wędzarnię. Kiedy Niklas szkolił się na szefa kuchni, twierdzono, że region nordycki nie jest miejscem, w którym należy szukać dobrych składników. Po fascynacji włoską oliwą z oliwek, francuskim Poulet de Bresse i kuchnią molekularną, Ekstedt zwrócił się jednak ku tradycji i stworzył jedno z najbardziej ekscytujących miejsc na mapie Sztokholmu. Menu restauracji podąża za porami roku i nieustannie się zmienia. Ekstedt umożliwia stworzenie menu wegańskiego i dostosowanego do alergii pokarmowych – należy o tym poinformować przed wizytą. Restauracja Ekstedt może się pochwalić jedną gwiazdką Michelin.
Strona www: https://ekstedt.nu/
Adres: Humlegårdsgatan 17, 14 46 Sztokholm
Godziny otwarcia: wtorek – piątek 17:30-01:00, sobota 16:00-01:00
Ceny: koszt 8-daniowego menu 2600 SEK, pakiet win 1600 SEK
Fotografiska
Sztokholmska Fotografiska to miejsce, które powinni odwiedzić miłośnicy sztuki i doskonałej kuchni. W tej lokalizacji mieści się nowoczesne muzeum fotografii i sztuk wizualnych, które powstało w celu prezentowania światowej klasy prac i nowych perspektyw. Pod tym samym adresem znajduje się też wyjątkowa restauracja, która otrzymała zieloną gwiazdkę Michelin. Każde danie jest przygotowywane z najsmaczniejszych składników, a menu dostosowywane do pór roku. Fotografiska to raj dla wegetarian, choć mięso, ryby, drób i owoce morza dostępne są jako opcja lub dodatek. Celem restauracji jest inspirowanie do tworzenia bardziej zrównoważonych posiłków. Fotografiska jest również rekomendowana przez Star Wine List, przewodnik po najlepszych winiarniach i restauracjach w Sztokholmie. Osoby, które zarezerwują stolik, mogą bezpłatnie oglądać wystawy fotografii.
Strona www: https://www.fotografiska.com/sto/en/mat-dryck/restaurangen/
Adres: Stadsgårdshamnen 22, 116 45 Sztokholm
Godziny otwarcia: obiady: wtorek – sobota 18:00-23:00, lunch: sobota 12:00-14:30. Restauracja czynna jest do 17 czerwca 2023 r. włącznie, po czym ma przerwę wakacyjną.
Ceny: wtorek – czwartek 850 SEK/osoba, piątek 950 SEK/osoba, sobota 1050 SEK/osoba, lunch 750 SEK/osoba
Frantzén
Odznaczona trzema gwiazdkami Michelin restauracja Frantzén wyróżnia się jedną z najbardziej innowacyjnych kuchni w całej Skandynawii. Frantzén oferuje coś więcej niż posiłek – niezwykłe doświadczenie z około 10 daniami serwowanymi dla ograniczonej liczby gości (rezerwacja wymagana!). Restauracja stawia na pomysłowe połączenie kuchni nordyckiej i japońskiej, z naciskiem na lokalne, sezonowe składniki. Prowadzona przez szefa kuchni Bjorna Frantzéna restauracja zajmuje aż trzy piętra i cechuje się ciemnym, stylowym, nastrojowym wystrojem. Każde danie opuszczające kuchnię Frantzén jest małym dziełem sztuki. Restauracja nie uwzględnia życzeń gości w kwestii menu wegańskiego, pozbawionego jaj czy laktozy.
Strona www: https://www.restaurantfrantzen.com/
Adres: Klara Norra kyrkogata 26, 111 22 Sztokholm
Godziny otwarcia: wtorek – piątek 11:30-23:30 (zamknięte od 17 czerwca do 25 lipca 2023 r.)
Ceny: stałe menu kosztuje 4 800 SEK za gościa plus napoje do wyboru
Wedholms Fisk
Raj dla miłośników najlepszej jakości ryb – restauracja Wedholms Fisk, założona przez legendarnego Bengta Wedholma, to jedno z nielicznych miejsc w stolicy poświęcone w całości rybom. Menu jest podzielone na dania z soli, turbota, łososia, tuńczyka, dorsza, okonia i przegrzebków. W ofercie znajdzie się też coś dla mięsożerców i wegetarian. Na przystawkę można zamówić m.in. ikrę jesiotra podawaną z blinami albo gazpacho z homara z terriną z homara, ikrą czarnego pstrąga i rzeżuchą kolendrową. Wedholms Fisk oferuje również zmieniające się co tydzień menu lunchowe. W budynku znajduje się także Galeria Sztuki – co roku w kwietniu Wedholms Fisk wprowadza prace nowego artysty. Do tej pory prezentowano tu dzieła takich szwedzkich artystów, jak Harald Lyth, Lennart Aschenbrenner, Erik Dietman, Max Book, Karin Wikström, Olle Borg, Håkan Rehnberg, Ulrik Samuelson czy Stina Brockman.
Strona www: https://wedholmsfisk.se/
Adres: Arsenalsgatan 1, 111 47 Sztokholm
Godziny otwarcia: poniedziałek – piątek 11:30-23:00, sobota 17:00-23:00
Ceny: od 75 SEK do 1200 SEK za danie
Operakällaren
Nagrodzona jedną gwiazdką Michelin Operakällaren mieści się w zabytkowej Operze z 1787 roku. Pozłacane dębowe boazerie, błyszczące żyrandole i przepiękny geometryczny sufit sprawiają, że już samo wejście do restauracji zapiera dech w piersiach. A najlepsze dopiero przed nami – na gości czeka wykwintna kuchnia międzynarodowa autorstwa szefa kuchni Viktora Westerlinda, złożona z tradycyjnych dań francuskich z akcentami współczesnymi. Westerlind wraz z reprezentacją Szwecji zdobył srebro w Kulinarnym Pucharze Świata i złoto w Kulinarnych Igrzyskach Olimpijskich. W 2009 roku otrzymał również tytuł Szefa Kuchni Roku. W Operakällaren znajduje się jedna z największych piwnic winiarskich w całej Szwecji – Nobiskällaren mieści ok. 2100 odmian, w tym unikalne roczniki, których nie znajdziemy nigdzie indziej na świecie.
Strona www: https://www.operakallaren.se/
Adres: Operahuset, Karl XII:s torg, 103 22 Sztokholm
Godziny otwarcia: wtorek – czwartek 18:00-01:00, piątek – sobota 12:00-01:00
Ceny: (zależą od wybranego menu) A'la carte 3 dania 1700 SEK, Le Grand Menu 2400 SEK + pakiet wina 1900 SEK/pakiet wina Grand Cru 3900 SEK, Operameny 2000 SEK + pakiet wina 1600 SEK/pakiet wina Grand Cru 3200 SEK
-
Para je na starówce Sztokholm
-
Szwedzkie danie podane
-
Fotografiska
Le Rouge
Szukasz francuskiej restauracji w Sztokholmie? Wybierz się do Le Rouge, które serwuje takie dania, jak ślimaki pieczone w czosnku, szpargi z ikrą pstrąga i sosem holenderskim czy smażone słodkie pieczywo z serem comté. Wnętrze urządzone w stylu francuskiej bohemy z przełomu wieków zachwyca głęboką paletą kolorów, pluszowymi tkaninami i detalami z epoki. Odbywają się tu również występy, a większość tancerzy pochodzi z samego Moulin Rouge w Paryżu. Menu Le Rouge jest zmienne i nieustannie aktualizowane, dlatego każda wizyta w tym miejscu to wyjątkowe doświadczenie.
Strona www: https://lerouge.se/
Adres: Brunnsgränd 2-4, 111 30 Sztokholm
Godziny otwarcia: środa – sobota 18:00-01:00
Ceny: ok. 850 SEK za 3 dania
Mathias Dahlgren – Matbaren i Rutabaga
Restauracja mieści się w luksusowym Grand Hôtelu w Sztokholmie – jest to nowoczesne bistro z otwartą kuchnią, które oferuje przyjazną i swobodną atmosferę. W sąsiedztwie Matbaren znajduje się Rutabaga, która serwuje wyłącznie dania laktoowowegetariańskie. Kuchnia Mathiasa Dahlgrena skupia się na szwedzkich produktach przygotowywanych pod międzynarodowymi wpływami. Menu zmienia się wraz z porami roku. Aby doświadczyć wszystkiego, co najlepsze w Matbaren, zarezerwuj miejsce w kameralnej winiarni znajdującej się z piwnicy restauracji.
Strona www: https://mdghs.se/en/matbaren/, https://mdghs.se/en/rutabaga/
Adres: Blasieholmshamnen 6, 111 48 Sztokholm
Godziny otwarcia Matbaren: lunch: poniedziałek – piątek 12:00-13:30, kolacja: poniedziałek – sobota 18:00-00:00 (przerwa wakacyjna: 14 lipca – 7 sierpnia 2023 r.)
Godziny otwarcia Rutabaga: wtorek – sobota 17:30-00:00. (przerwa wakacyjna: 14 lipca – 7 sierpnia 2023 r.)
Ceny w Matbaren: 4 dania 1045 SEK (restauracja bezgotówkowa)
Ceny w Rutabaga: klasyczne menu z brukwi 1095 SEK (restauracja bezgotówkowa)
Prinsen
Od 1897 roku Prinsen jest miejscem cenionym wśród artystów, biznesmenów, przedstawicieli kultury, osobistości medialnych i innych mieszkańców Sztokholmu. Prinsen zachwyca wysokimi sufitami, piękną boazerią, ścianami wypełnionymi dziełami sztuki i urzekającą atmosferą. Można się tu zachwycić nie tylko wystrojem, lecz przede wszystkim jedzeniem, które opiera się na szwedzkiej i francuskiej tradycji kulinarnej, najlepszej jakości składnikach i dbałości o doznania smakowe. W Prinsen serwowane są szwedzkie klasyki z dodatkiem współczesnych wpływów. W menu znajdziemy zarówno domowe klopsiki, jak i wołowinę Rydberg i Wallenbergare, a także kozi ser ze Skärvången czy fondant czekoladowy z lodami pistacjowymi. Prinsen to także bogata karta win i niepowtarzalna okazja, by spotkać sztokholmską elitę.
Strona www: https://restaurangprinsen.se/
Adres: Mäster Samuelsgatan 4, 111 44 Sztokholm
Godziny otwarcia: poniedziałek 11:30-23:00, wtorek – piątek 11:30-23:30, sobota 12:00-23:30, niedziela 13:00-22:00
Ceny: lunch 475 SEK, przystawki 195-325 SEK, dania główne 275-485 SEK, desery 95-125 SEK
Nour
Nagrodzona jedną gwiazdką Michelin restauracja Nour czerpie inspiracje z subtelnej kuchni skandynawskiej i japońskiej. Nour wierzy, że region skandynawski zapewnia najwyższej jakości produkty, a narracją restauracji jest szacunek do natury i jej ciągłych zmian. W trzech pokojach znajduje się miejsce dla 28 gości, którzy mają szansę doświadczyć niezapomnianych doznań kulinarnych. Nour nie oferuje menu wegańskiego, bez laktozy i bez jajek. Możliwe są jednak opcje wegetariańskie i peskatariańskie. Stoliki na kolejny miesiąc można rezerwować od pierwszego dnia każdego miesiąca (godz. 10:00).
Strona www: https://restaurantnour.se/
Adres: Norrlandsgatan 24, 111 43 Sztokholm
Godziny otwarcia: środa – sobota 17:30-01:00
Ceny: 5 dań 1950 SEK + napoje 860-1470 SEK, 8 dań 2300 SEK + napoje 805-1470 SEK
Etoile
Jest to jedyna restauracja w naszym zestawieniu, która otrzymała zarówno klasyczną gwiazdkę Michelin, jak i zieloną gwiazdkę Michelin. Tę drugą przyznaje się restauracjom zaangażowanym w ochronę środowiska. Etoile wyróżnia się też bez wątpienia najbardziej minimalistyczną stroną internetową, która zawiera wyłącznie najważniejsze informacje. Restauracja skupia się na azjatyckich i afrykańskich smakach – od posiłków jedzonych palcami po kreatywne i aromatyczne potrawy. W Etoile nie ma szefa kuchni, a cały zespół uczestniczy w przygotowywaniu menu.
Strona www: https://restaurantetoile.se/
Adres: Norra Stationsgatan 51, 113 44 Sztokholm
Godziny otwarcia: wtorek – sobota 17:00-00:00
Ceny: menu 2400 SEK, napoje alkoholowe 1600 SEK, napoje bezalkoholowe 1000 SEK (restauracja bezgotówkowa)
Podane godziny otwarcia i ceny są aktualne na czerwiec 2023 r. Przed wizytą sprawdź szczegóły na stronach internetowych restauracji. Jeśli wybierasz się latem, zwróć również uwagę na przerwy wakacyjne.