Najlepsze restauracje w Oslo

W podróży liczą się nie tylko zabytki i atrakcje, lecz również dobre jedzenie. Jeśli wybierasz się do Oslo, sprawdź nasze rekomendacje i zarezerwuj miejsce jeszcze przed wyjazdem!

Rest.

Odznaczona zieloną koniczynką Michelin restauracja Rest. to miejsce dla tych, co szukają odpoczynku i zrównoważonej kuchni. Filozofia restauracji skupia się na ograniczeniu marnowania żywności, dlatego nie znajdziesz tu idealnych marchewek, lecz to, co daje nam natura. Jimmy Øien, właściciel Rest., zamienia żywność, która normalnie byłaby wyrzucana, w wielodaniowe doznania kulinarne. Niedoskonałe i niechciane produkty są przygotowywane na różne sposoby, by udowodnić, że mogą doskonale smakować. Do posiłku podawane jest wino starannie dobierane przez zespół sommelierów. Każdy zestaw składa się z ponad 20 porcji zawierających m.in. ryby, skorupiaki i mięso, dlatego Rest. nie oferuje alternatywnego menu wegańskiego, wegetariańskiego lub pozbawionego laktozy. Przy składaniu rezerwacji można jednak poinformować o alergiach.

Strona www: https://www.restaurantrest.com/

Adres: Kirkegata 1-3, 0153 Oslo

Godziny otwarcia: środa – sobota 18:00-00:00

Ceny: 1950 NOK

Einer

Einer zasłużył sobie na zieloną koniczynkę Michelin dzięki wegetariańskiemu menu, które obejmuje produkty ekologiczne z ponad 25 gospodarstw. Restauracja stara się nie marnować żywności, dlatego używa również łodyg, skórek i pędów, a resztki przerabia na przekąski. Menu Einer to nowe podejście do norweskich smaków – znajdują się w nim zarówno dania mięsne i owoce morza, jak i dania wegetariańskie i wegańskie. Na szczególną uwagę zasługują lody z mniszka lekarskiego z migdałami i rabarbarem oraz jagnięcina ze szparagami i sosem różano-morelowym. Podczas rezerwacji stolika można poinformować o preferencjach menu lub alergiach.

Strona www: https://restauranteiner.no/

Adres: Prinsens gate 18, 0152 Oslo

Godziny otwarcia: wtorek – sobota 18:00-23:00

Ceny: menu 1590 NOK, weekday menu (wtorek, środa, czwartek) 900 NOK, wino 1090-1400 NOK

Statholdergaarden

Restauracja oferuje klasyczną kuchnię bazującą na sezonowych norweskich składnikach, dlatego menu zmienia się wraz z porami roku. Jakość restauracji została doceniona jedną gwiazdką Michelin. W 1993 roku właściciel Bent Stiansen zwyciężył w najbardziej prestiżowym konkursie kulinarnym na świecie – Bocuse d`Or. Statholdergaarden składa się z pięciu sal różnej wielkości, a każda z nich zachwyca wyrafinowanym wystrojem. Budynek pochodzi z 1640 roku i został zbudowany dla mincerza Petera Grunera. Restauracja posiada bogatą piwniczkę z ponad 500 gatunkami win do wyboru, która mieści 8000 butelek we wszystkich przedziałach cenowych. Dostępne wina pochodzą m.in. z Francji, Włoch, Hiszpanii, Niemiec, Austrii, Nowej Zelandii, Australii i Ameryki. Restauracja może dostosować większość dań do potrzeb alergików.

Strona www: https://statholdergaarden.no/

Adres: Rådhusgata 11, 0151 Oslo

Godziny otwarcia: poniedziałek – sobota 18:00-00:00

Ceny: menu degustacyjne 2195 NOK, menu win 1945 NOK

Maaemo

Trzy gwiazdki i zielona koniczynka Michelin gwarantują znakomitą jakość i zrównoważoną kuchnię. Wszystkie produkty używane w Maaemo są biodynamiczne, organiczne lub dzikie, a restauracja stosuje zasadę Zero Waste. Rezerwacje startują pierwszego dnia każdego miesiąca o godzinie 12:00 CET i należy je składać 2 miesiące przed planowaną wizytą (np. w styczniu składamy rezerwację na marzec). Restauracja zachwyca nowoczesnym, stylowym wystrojem oraz otwartą kuchnią. Maaemo nie jest w stanie dostosować się do wszystkich ograniczeń dietetycznych gości.

Strona www: https://maaemo.no/

Adres: Dronning Eufemias gate 23, 0194 Oslo

Godziny otwarcia: wtorek – sobota 18:00-00:00

Ceny: sezonowe menu degustacyjne: 4500 NOK, wybór win: 2700 NOK, wybór win Prestige: 9500 NOK, wybór soków sezonowych: 1050 NOK

LuLu

Niezwykłe miejsce dla miłośników azjatyckich smaków. LuLu nie ma standardowego menu – zamiast tego zespół zapewnia niezwykłą kulinarną podróż. Restauracja łączy kuchnię japońską, południowo-wschodnioazjatycką i latynoamerykańską. Kuchnia bazuje na rybach i owocach morza, a do każdego dania można dobrać sake jakości premium lub wino z dowolnej części świata. LuLu oferuje także drinki i koktajle, od standardowych po eksperymentalne. Restauracja jest otwarta 7-8 godzin dziennie, a ostatni goście są przyjmowani do 21:00.

Strona www: https://www.lulu.no/

Adres: Youngs gate 7, 0181 Oslo

Godziny otwarcia: wtorek – czwartek 17:00-00:00, piątek – sobota 17:00-01:00

Ceny: brak informacji

Hos Thea

Jeśli szukasz restauracji, której klimat przypomina dom, koniecznie odwiedź Hos Thea. Restauracja znajduje się tylko 10 minut spacerem od centrum miasta. Menu zmienia się sezonowo i jest komponowane przez Sergia, właściciela i szefa kuchni. To niezwykłe miejsce na mapie Oslo istnieje już od 1987 roku – w tym samym roku Dagens Næringsliv przyznało Hos Thea nagrodę dla najlepszej restauracji. Główne elementy filozofii Hos Thea to jadalnia z otwartą kuchnią, małe menu i dużo miłości do gotowania i ludzi. W menu znajdziemy takie dania, jak polędwica z jelenia z sosem jagodowym, przegrzebki smażone na patelni w kremie limonkowym, filet z turbota z sosem estragonowym czy… włoskie wspomnienia z dzieciństwa.

Strona www: https://www.hosthea.no/en/home

Adres: Gabels gate 11, 0272 Oslo

Godziny otwarcia: poniedziałek – sobota 17:00-23:00

Ceny: 6-daniowe menu 975 NOK

Der Peppern Gror

Coś dla miłośników prawdziwej kuchni indyjskiej. Rodzice Samira Sharmy, właściciela Der Pepper Gror (dosł. gdzie pieprz rośnie), przyjechali do Norwegii w latach 70. z Pendżabu. Restauracja jest hołdem dla nich, ich kultury kulinarnej i wysiłku, jaki włożyli, aby ci, którzy przyjdą po nich, mieli lepsze warunki do odniesienia sukcesu. Zdaniem Sharmy jedzenie zawsze było wielkim nośnikiem kultury, dlatego Der Peppern Gror to powrót do korzeni i próba zaszczepienia miłości do indyjskich smaków w gościach odwiedzających restaurację. Der Peppern Gror oferuje bogate menu dań grillowanych, streetfood, domowych, curry i tandoori, a także desery, koktajle, wina (w tym indyjskie), piwa i inne napoje. W środku znajdziemy otwartą kuchnię, która zaprasza do przyglądania się, w jaki sposób powstają indyjskie przysmaki. Restauracja oferuje także jedzenie na wynos i znajduje się w dwóch lokalizacjach.

Strona www: https://derpepperngror.no/

Adres: Fridtjof Nansens plass 7, 0160 Oslo (Rådhusplassen) lub Bogstadveien 1, 0355 Oslo (Bogstadveien)

Godziny otwarcia: poniedziałek – sobota 16:00-22:00, niedziela 16:00-21:00

Ceny: menu degustacyjne 575 NOK

Code Restaurant Oslo

Istniejąca od 2019 roku restauracja kontynentalna łączy klasyczne dania z nowoczesnymi akcentami. Siedziba Code Restaurant znajduje się w budynku MAD przy Barcode w Oslo, którego projekt został wyróżniony kilkoma międzynarodowymi nagrodami. Code znajduje się również w tej samej okolicy, co opera, Muzeum Muncha i Biblioteka Narodowa. Z restauracji można podziwiać widok na najbardziej ekscytującą część Oslo z kreatywną architekturą. W menu znajdziemy m.in. homara, antrykot i pieczoną kaczkę, a także dania wegetariańskie. Jedzenie zmienia się wraz z porami roku. Zespół odpowiedzialny za kuchnię to Jørn Lie i Christer Rødseth, obaj z doświadczeniem zdobytym w norweskiej drużynie narodowej w gotowaniu i w różnych programach telewizyjnych.

Strona www: https://www.coderestaurant.no/

Adres: Dronning Eufemias gate 18, 0191 Oslo

Godziny otwarcia: wtorek – piątek 11:00-15:00 i 16:00-23:00, sobota 13:00-16:00 i 17:00-23:00

Ceny: 55-355 NOK za danie

Restaurant Kontrast

Wyróżniona jedną gwiazdką Michelin restauracja Kontrast to nowoczesne miejsce położone w dawnej dzielnicy przemysłowej miasta. W kuchni stosowane są najwyższej jakości produkty ekologiczne – lokalne i sezonowe. Głównym celem restauracji jest oferowanie światowej klasy ekologicznych i etycznie pozyskiwanych składników ze świadomych źródeł. Nazwa restauracji odnosi się do łączenia różnych kolorów, smaków i naczyń, które tworzą kontrastującą harmonię. Właścicielem Kontrast jest Mikael Svensson, jeden z 300 najlepszych szefów kuchni na świecie. Menu jest niespodzianką i zmienia się codziennie lub co tydzień, w zależności od tego, jakie produkty są dostępne.

Strona www: https://www.restaurant-kontrast.no/

Adres: Maridalsveien 15a, 0175 Oslo

Godziny otwarcia: środa – sobota 18:00-00:00

Ceny: Big Kontrasts 2300 NOK

Mon Oncle

Szukasz francuskiej restauracji w sercu Norwegii? Koniecznie zarezerwuj stolik w Mon Oncle! Ta nagrodzona jedną gwiazdką Michelin restauracja zachwyca kameralną atmosferą i wyśmienitą kuchnią. Jej nazwa nawiązuje do klasycznej komedii Jacquesa Tatiego (w Polsce znanej pt. Mój wujaszek) i jest hołdem dla minionej epoki kuchni francuskiej. Rezerwacje startują pierwszego dnia każdego miesiąca o godzinie 12:00 CET i należy je składać 2 miesiące przed planowaną wizytą. W menu znajdziemy m.in. ostrygi, parfait z kaczej wątróbki z kompotem z daktyli i wołowinę a la Wellington, a także wspaniały wybór win.

Strona www: https://mononcle.no/

Adres: Universitetsgata 9, 0164 Oslo

Godziny otwarcia: wtorek – sobota 18:00-23:30

Ceny: 60-800 NOK za danie

xef

Wyjątkowa restauracja urządzona w stylu industrialnym oferuje kuchnię hiszpańską. Właścicielem xef jest Borja Martino, urodzony i wychowany w hiszpańskim Vigo, który pracował w najlepszych restauracjach na świecie, takich jak El Celler de Can Roca, LeRa czy Disfrutar. Martino z rodzinnej Hiszpanii wyniósł szacunek do lokalnej żywności, dlatego przygotowuje hiszpańskie dania z sezonowych produktów norweskich. Choć jest to kuchnia typowo północnohiszpańska, można w niej odkryć inspiracje z całego świata. W menu znajdziemy m.in. przegrzebki, grillowanego homara, pieczonego przez 12 godzin prosiaka czy przepiórkę.

Strona www: https://xefoslo.no/

Adres: Bryggegangen 8, 0252 Oslo

Godziny otwarcia: wtorek – sobota 16:00-00:00, niedziela 16:00-21:00

Ceny: menu 1250 NOK, karta win 1150 NOK

Podane godziny otwarcia i ceny są aktualne na czerwiec 2023 r. Przed wizytą sprawdź szczegóły na stronach internetowych restauracji. Jeśli wybierasz się latem, zwróć również uwagę na przerwy wakacyjne.