Wybierasz się do Kopenhagi? Przed wyjazdem koniecznie sprawdź listę najlepszych restauracji w mieście i zrób rezerwację. Nasze propozycje obejmują kuchnię skandynawską, francuską, włoską i nie tylko. Zadbaliśmy o to, by na liście znalazły się też restauracje dbające o zrównoważony rozwój. Smacznego!

Noma – kuchnia nordycka

Od 20 lat Noma jest restauracją, która stale się rozwija, a jej misją jest ponowne odkrywanie lokalnych składników i podążanie za porami roku. Jedna z najbardziej cenionych restauracji w Kopenhadze w obecnej formie będzie działała tylko do końca 2024 roku. Później zapowiedziane jest nadejście Noma 3.0 – pionierskiej kuchni eksperymentalnej poświęconej pracy nad innowacjami i opracowywaniem nowych smaków. Od 2025 roku Noma będzie działać na całym świecie i okazjonalnie obsługiwać gości w Kopenhadze, dlatego warto się pospieszyć, by zdążyć posmakować tej niezwykłej kuchni pełnej lokalnych i sezonowych przysmaków.

Strona www: https://noma.dk/

Adres: Refshalevej 96, 1432 Kopenhaga

Godziny otwarcia: wtorek–czwartek 17:00–23:00, piątek 12:00–17:00 i 18:00–23:00

Ceny: brak informacji

Kokkeriet – tradycyjna kuchnia duńska

Nowoczesna kuchnia inspirowana tradycyjnymi duńskimi smakami. Kokkeriet podąża za porami roku, oferując kiełkujące i interesujące dania wiosną, lekkie i eleganckie latem, melancholijne jesienią i rozgrzewające zimą. Misją restauracji Sammy’ego Shafiego jest miłość, zrozumienie i szacunek do duńskiej gastronomii i dziedzictwa. Zaangażowanie Kokkeriet zostało odznaczone gwiazdką Michelin. Kokkeriet umożliwia dopasowanie menu do osób z alergiami pokarmowymi i specjalnymi dietami. W ofercie znajduje się również menu peskatariańskie, odpowiednie dla osób, które wykluczają mięso, lecz jedzą ryby i owoce morza.

Strona www: https://kokkeriet.dk/

Adres: Kronprinsessegade 64, 1306 Kopenhaga

Godziny otwarcia: poniedziałek–piątek 17:00–00:00, sobota 12:00–16:000 i 17:000–00:00

Ceny: 1200-1450 DKK za menu, 200-550 DKK za danie

Krebsegaarden – artystyczna kuchnia

Koncepcja restauracji opiera się na inspirowaniu menu i wystroju aktualną ekspozycją Galerii Krebsen, która znajduje się w podwórku. Ekspozycja zmienia się co najmniej osiem razy w roku, dlatego każda wizyta w Krebsegaarden jest zupełnie nowym doświadczeniem. W jaki sposób zmienia się menu? Restauracja czerpie inspiracje z lokalnych kuchni wystawianych artystów, ich ulubionych potraw lub tematów wystawy.

Strona www: http://www.krebsegaarden.dk/

Adres: Studiestræde 17, 1455 Kopenhaga

Godziny otwarcia: wtorek–sobota 18:00–00:00

Ceny: 45-240 DKK za danie

Selma – kuchnia nordycka

Współczesna kuchnia skandynawska, dynamiczne, innowacyjne menu, sezonowe produkty i szacunek do lokalnych dostawców to cechy szczególne Selmy. Restauracja zachwyca też domową atmosferą, a jej nazwa została zainspirowana imieniem córki właściciela. W ofercie dostępne są dania mięsne, rybne i warzywne, a także kanapki ze śledziem, duńskie sery i wyborne desery. W menu znajdziesz też szeroki wybór piw Mikkeler i innych browarów oraz organicznych i naturalnych win.

Strona www: https://selmacopenhagen.dk/

Adres: Rømersgade 20, 1362 Kopenhaga

Godziny otwarcia: środa–sobota 11:30–00:00, niedziela–poniedziałek 11:30–17:00

Ceny: 690 DKK za 8 małych porcji, 125-135 DKK za kanapki

Komplet – kuchnia duńska

Nastrojowy wystrój i lokalna duńska kuchnia – jeśli tego właśnie szukasz w Kopenhadze, koniecznie odwiedź Komplet. W menu znajdziesz przede wszystkim dania mięsne, rybne i owoce morza z dodatkiem warzyw. Warto zauważyć, że restauracja jest otwarta wyłącznie dla osób od 16. roku życia, dlatego nie jest to miejsce, do którego można przyjść z dziećmi. Brak menu wegetariańskiego, możliwość poinformowania o alergiach pokarmowych podczas rezerwacji. To świetna lokalizacja na kolację z większą grupą osób – restauracja gości również grupy powyżej 10 osób. Nie warto się zrażać niezbyt atrakcyjną stroną internetową :)

Strona www: https://restaurantkomplet.dk/

Adres: Krystalgade 9, 1s, 1172 Kopenhaga

Godziny otwarcia: wtorek–niedziela 17:00–23:00

Ceny: 695 DKK za 3-daniowe menu z napojami, 755 DKK za 4-daniowe menu z napojami

Brace – kuchnia włoska

Restauracja nagrodzona zieloną koniczynką Michelin zajęła również 32. miejsce w konkursie na najlepszą restaurację włoską poza Włochami. Brace stawia na zrównoważoną kuchnię, serwując nowoczesne dania włoskie tworzone z nordyckich produktów: lokalnych, organicznych i dziko rosnących. Kompletując menu, Brace bierze pod uwagę zmiany klimatu i aktualne wyzwania, przed jakimi staje branża gastronomiczna. Jeśli ta idea jest Ci bliska, koniecznie zarezerwuj stolik w Brace, restauracji serwującej menu zgodnie z porami roku. To miejsce dba o środowisko nie tylko podczas wyboru żywności – uniformy pracowników są wykonane ze starych obrusów, a restauracja nie używa do dekoracji żywych kwiatów, których ścinanie skraca życie roślin. Menu jest wykonane z papieru pochodzącego z recyklingu, a do serwowania jedzenia i napojów restauracja nie używa plastiku. Brace wykorzystuje również odpady, takie jak ziarna kawy czy obierki po warzywach i owocach.

Strona www: https://www.restaurantbrace.dk/

Adres: Teglgårdstræde 8A, 1452 Kopenhaga

Godziny otwarcia: środa–czwartek 17:30–00:00, piątek–sobota 11:30–15:00 i 17:30–00:00

Ceny: danie główne 175-410 DKK, 3-daniowe menu 440 DKK

Trio – kuchnia francuska i nordycka

Jedna z najdłużej czynnych restauracji w Kopenhadze (nawet do 2 w nocy) znajduje się w słynnym budynku Axel Towers. Jest to kompleks biurowy zlokalizowany na granicy historycznego centrum miasta i śródmiejskiej dzielnicy Vesterbro. Restauracja Trio mieści się na 8, 9 i 10 piętrze budynku, dzięki czemu podczas obiadu można podziwiać wspaniały widok na Kopenhagę. W menu znajdziemy klasyczną francuską kuchnię i nowoczesne nordyckie smaki. Jeśli masz ochotę na drinka, udaj się do baru na dziewiątym piętrze. Piętro dziesiąte jest przeznaczone dla gości, którzy chcą samodzielnie wybrać dania z menu (a’la carte) – znajdują się tam słynne krzesła PK1 zaprojektowane przez Poula Kjærholma.

Strona www: https://restauranttrio.dk/

Adres: Axel Towers, Jernbanegade 11, 1608 Kopenhaga

Godziny otwarcia: wtorek–czwartek 16:00–01:00, piątek–sobota 16:00–02:00

Ceny: duże menu 950 DKK, mniejsze menu 750 DKK, menu a’la carte 95-470 DKK za danie

Uformel – kuchnia nordycka

Restauracja zapewnia swobodną, nieformalną atmosferę, dlatego nie musisz specjalnie dbać o dress code. Uformel współpracuje głównie z małymi duńskimi producentami, którzy szanują naturę i zrównoważony rozwój. Tutaj króluje nordycka kuchnia przeplatana licznymi inspiracjami z całego świata. Uformel rekomenduje 4-5 dań, choć można również zdecydować się na samodzielny wybór. Dostępne są opcje wegetariańskie i wegańskie, a także dania pozbawione alergenów – jeśli chcesz zamówić takie menu, poinformuj o tym podczas składania rezerwacji.

Strona www: https://formelfamily.dk/uformel/

Adres: Studiestræde 69, 1554 Kopenhaga

Godziny otwarcia: poniedziałek–sobota 17:30–00:00

Ceny: menu The Uformel Experience 450-550 DKK, menu The Bigger Uformel Experience 750-900 DKK, menu a’la carte 155-265 DKK za danie

Ark – kuchnia wegańska

Restauracja Ark została odznaczona zieloną koniczynką Michelin, a także uzyskała tytuł Najlepszej Restauracji w Kopenhadze Condé Nast Traveller. To miejsce dla osób, które cenią zrównoważoną kuchnię i wegańskie smaki. Ark wychodzi naprzeciw stereotypom, udowadniając, że kuchnia wegańska może być smaczna i zaskakująca. Menu sezonowe, lokalne produkty, międzynarodowe inspiracje i innowacyjny cocktail bar – to najważniejsze wyróżniki Ark. Do restauracji należą również inne warte odwiedzenia lokalizacje w Kopenhadze, takie jak Bistro Lupa i  Beyla Bar & Eatery (wcześniej Souls). Ark jest również współwłaścicielem lokalnej farmy grzybów Funga Farm.

Strona www: https://www.restaurantark.dk/

Adres: Nørre Farimagsgade 63, 1364 Kopenhaga

Godziny otwarcia: wtorek–czwartek 18:00–23:00, piątek–sobota 17:30–00:00

Ceny: 699-1899 DKK (3 menu do wyboru)

Vækst – kuchnia wegetariańska i nie tylko

Jedna z trzech restauracji w tym zestawieniu otwarta przez cały tydzień. Menu Vækst bazuje na świeżych nordyckich warzywach i ziołach, lecz znajdziemy w nim także steki, owoce morza i świeże ryby. Dwupoziomowa restauracja to miejsce dla tych, którzy kochają naturę – w jej sercu znajduje się szklarnia, a sale wypełniają wiszące rośliny i nastrojowe lampki, które imitują atmosferę niekończącego się duńskiego lata. Idealne miejsce dla wegetarian i nie tylko!

Strona www: https://cofoco.dk/en/vaekst/

Adres: Sankt Peders Stræde 34, 1453 Kopenhaga

Godziny otwarcia: poniedziałek–sobota 12:00–00:00, niedziela 17:30–00:00

Ceny: 3-daniowe menu 395 DKK, 3-daniowe menu z napojami 695 DKK

Kødbyens Fiskebar – ryby i owoce morza

Szukasz miejsca w Kopenhadze specjalizującego się w serwowaniu ryb? Zarezerwuj stolik w Kødbyens Fiskebar, który serwuje świeże ryby i owoce morza, a także wina i drinki w rustykalnej dzielnicy Kødbyen (Vesterbro). Restauracja wybiera lokalne i zrównoważone produkty od dostawców unikających niepotrzebnej chemii. Lokal Kødbyens Fiskebar działa od 2009 roku i niemal natychmiast trafił do przewodnika MICHELIN Guide Nordic Countries. The Wall Street Journal umieścił Duńczyków wśród 10 najlepszych rybnych restauracji w Europie, a magazyn TIME uznał Kødbyens Fiskebar za jeden z powodów, dla których warto odwiedzić Kopenhagę (obok Royal Hotel, ogrodów Tivoli, Illums Bolighus i Ny Carsberg Glyptotek).

Strona www: https://fiskebaren.dk/

Adres: Flæsketorvet 100, 1711 Kopenhaga

Godziny otwarcia: niedziela–czwartek 11:30–00:00, piątek–sobota 11:30–01:00 (z codzienną przerwą od 14:30 do 17:30)

Ceny: brak informacji

Levi – kuchnia włoska i japońska

W samym sercu Kopenhagi znajduje się restauracja łącząca dania włoskie i japońskie, których smaki podkreślają starannie dobrane wina. Twórcami Levi są Jesper Boelskifte i Peter Trauboth, którzy dzielą miłość do winogron, wyjątkowych smaków i prostej, lecz wyrafinowanej kuchni. Nazwa restauracji jest hołdem dla legendarnego producenta włoskiej Grappy, Romano Leviego. Filozofia marki to harmonia między smakiem, prostotą i designem.

Strona www: https://restaurantlevi.dk/

Adres: Ny Østergade 24, 1101 Kopenhaga

Godziny otwarcia: poniedziałek–środa 11:30–14:30 i 17:30–22:00, czwartek–sobota 11:30–14:30 i 17:30–23:00, niedziela 17:20–22:00

Ceny: 95-340 DKK

Podane godziny otwarcia i ceny są aktualne na lipiec 2023 r. Przed wizytą sprawdź szczegóły na stronach internetowych restauracji. Jeśli wybierasz się latem, zwróć również uwagę na przerwy wakacyjne.